wonder-word overzicht wonder-word workshops wonder-word schrijfcoaching wonder-word contact

SCHRIJFCOACHING


schrijfcoaching


 

 

 

 

Of je nu bezig bent met een verhaal, een column, een artikel of een autobiografie, of je nu net begint of al een tijdje bezig bent; schrijven doe je veelal alleen. Dat kan heerlijk zijn, maar ook lastig. Iedere schrijver heeft wel eens behoefte aan iemand die mee denkt, leest en schrijft.

Als schrijfcoach laat ik je zien waar je kracht zit, maar ook welke blinde vlekken je hebt. Met een helder en professioneel oog kijk ik naar je teksten, zodat jouw verhaal zich steeds beter kan vormen.

Schrijfcoaching werkt ook als een stok achter de deur. Doordat je iemand hebt waar je afspraken mee maakt, krijg je structuur en is het makkelijker om daadwerkelijk te gaan schrijven.

WERKWIJZE
Tijdens de schrijfcoachings werken we vanuit jouw tekst en idee. Vooraf lees ik je werk. Tijdens de coachgesprekken bespreken we die zowel op microniveau (woordkeuze, zinsbouw, stijl) als op macroniveau (verhaallijn, thematiek, spanning). Ook hebben we het over het schrijfproces: wat raakt deze tekst in jou, waar loop je vast en wat helpt je verder? Samen bedenken we wat een volgende logische stap is. Mijn werkwijze pas ik per persoon en situatie aan. Zodat niet de methodiek, maar jouw persoonlijke proces en product centraal staan.

Ik ben een ervaren coach die goed kan luisteren, veel ideeën heeft en vooral goed is in het begeleiden van mensen die hun innerlijke belevingswereld willen verwoorden. Ik beschouw schrijven als een persoonlijke ontwikkelingsweg. Door mijn journalistieke achtergrond heb ik ook een scherp oog voor stijl, opbouw en samenhang. Ik besteed dus zowel aandacht aan het proces als aan het product.

Graag wil ik je stimulator, inspirator, luisterend oor en deadline zijn. Ik geloof in jouw schrijven.

DIVERSE COACHTRAJECTEN:

* STARTPAKKET SCHRIJFCOACHING

Dit is een kort en intensief traject van een orienterend gesprek plus drie extra lange bijeenkomsten, waarin je start aan jouw eigen schrijfproject. Dit kan een boek zijn, maar bijvoorbeeld ook een lang verhaal of een serie blogs. In dit traject help ik je onder andere om:

* te onderzoeken en te verwoorden waar je echt over wilt schrijven
* uit te vinden hoe je je verhaal/boek het beste kan beginnen
* een structuur te vinden voor je boek (met gebruik van De Reis van de Held)
* een stijl te ontwikkelen die bij jou en je boek past

Dit traject duurt ongeveer vijf a zes maanden en zorgt dat je daadwerkelijk begint met schrijven en dat je een startpunt vindt van waaruit je zelf verder kan schrijven. Natuurlijk ben je na dit traject altijd welkom voor een los coachgesprek of een vervolgpakket.

Het startpakket bestaat uit:
* Een startgesprek van een uur
* Drie coachgesprekken van anderhalf a twee uur
* Gedegen feedback op je schrijfwerk
* Theorie die je stijl en structuur verbetert

* JAARTRAJECT 'SCHRIJF JE BOEK'

Veel mensen hebben na het Startpakket pas echt de smaak te pakken en vinden het behulpzaam om nog langer begeleid te worden, zodat ze hun boek daadwerkelijk af kunnen maken.

Daarom bied ik ook een Jaartraject. Dit traject is een manier om jezelf een gefocust schrijfjaar te geven; een creatief jaar waarin schrijven een belangrijke rol heeft en waarbij je serieus het streven naleeft om een eerste, complete versie van je boek af te hebben. Een jaar om echt schrijver te worden.

We beginnen met het maken van een stappenplan, waarbij we coachafspraken inplannen en samen kijken hoe jij schrijven onderdeel van je dagelijkse leven kan maken, zonder dat je met je werk of andere werkzaamheden moet stoppen.

Tijdens dit jaar help ik je om je schrijven te laten rijpen, om je eigen stijl, stem en aanpak te vinden en om de rode draad van je boek vast te houden. We onderzoeken wat jou verder helpt en kijken hoe je met blokkades om kunt gaan. Een boek schrijven vraagt lange adem, overzicht, en commitment. Ik help je om daadwerkelijk door te zetten. En om keer op keer weer nieuwe inspiratie en invalshoeken te vinden. Zodat jij volgend jaar echt met de eerste, tweede of misschien wel uiteindelijke versie van je boek in handen staat.

Dit traject bestaat uit:
* een startgesprek van anderhalf uur
* Acht coachgesprekken van anderhalf a twee uur, binnen de strekking van (ongeveer) een jaar
* Gedegen feedback op je schrijfwerk
* Theorie die je stijl en structuur verbetert
* Uitgebreide informatie over De Reis van de Held en de mogelijkheid om dit samen op je werk toe te passen
* Tussentijds mailcontact voor feedback en ondersteuning in je schrijfproces

* LOSSE GESPREKKEN
Mocht je geen geheel traject willen volgen, maar voor een of twee keer wilt afspreken dan kan dat ook. Handig als je bijvoorbeeld feedback op een column of kort verhaal wilt of bij een kortlopend project ondersteurning zoekt. Of als je een vraag of thema hebt waar je tegenaan loopt in je schrijfproces.

Voor een los gesprek lees ik maximaal tien a vijftien pagina's. Bij meer leeswerk reken ik ook leestijd.

PRAKTISCH:

Waar:
De coachgesprekken vinden plaats in de gezellige (zolder)kamers van het Wonder-word kantoor op de Lange Lauwerstraat in Utrecht (tien minuten van het Centraal Station)

Als je ver weg went woont, of niet zo makkelijk reist, kunnen we ook per Skype afspreken. Ik begeleid vele mensen op afstand en vaak voelt het alsof we elkaar live zien.

Hoeveel:

Het STARTPAKKET kost 395 euro (excl 21 % btw)

Het JAARTRAJECT kost 1295 euro (excl 21% btw)

Eerste orientatiegesprek:
Tijdens het eerste kennismakingsgesprek gaan we meestal meteen al aan de slag. Daarom hoort dit gesprek bij het traject. Mocht je na dit gesprek echter besluiten om het traject toch niet aan te gaan, reken ik 50 euro (excl btw) voor deze eerste stap.

In het eerste gesprek maken we kennis, kan je uitgebreid vertellen wat je plannen en wensen zijn, licht ik mijn werkwijze toe en en als je al begonnen bent met schrijven, mag je me tien pagina's tekst opsturen, waarop ik je feedback zal geven.

Workshops:
Als je schrijfcoaching volgt, kan je bepaalde workshops en schrijfweken van Wonder-word met korting volgen.

Contact:
Voor aanmeldingen of meer informatie kan je mailen naar nanda@wonder-word.nl


 

 

 

 

 

Ervaringen van coachklanten:

Albert Jansen:

Ik heb veel gehad aan Nanda's coaching en feedback: ze weet heel scherp te observeren en het waargenomene goed te onderscheiden in mooie kwaliteiten, tekortkomingen en verbeterpunten. Wat voor mij als schrijver een intuïtief scheppingsproces is vanuit een broeierige composthoop van ideeën, gevoelens en creatieve stuipjes, wordt door haar toedoen gesnoeid, gediefd en opgebonden om uit te kunnen groeien tot iets moois dat vrucht draagt, i.p.v. alleen maar 'waterloten' geeft.
Ze helpt mij als schrijver om meer bij mijn kern te komen; wat wil ik eigenlijk vertellen, waarom en aan wie?

Hester van Wingerden:

In de coaching is Nanda een stille getuige van wat er bij jou speelt. En ze brengt je een stap
verder, aan de hand van haar deskundigheid en concrete schrijfopdrachten. Ik was elke keer
verbaasd over hoe goed die nieuwe opdrachten pasten bij het proces waar ik in zat. Ik ben geholpen met het vinden van mijn eigen stem. Ik heb ervaren dat de coach precies aanvoelt wat nodig is. Samen
onderzoeken we welke stap het beste past. Ik was vaak verwonderd, en blij verrast over wat er ontstond tijdens de sessies, het leken bijna magische momenten.

Denise den Drijver:

Nanda gaat intuitief te werk en niet volgens een vooraf vastgestelde structuur. Dat past bij mij.
Ik zie het als een kracht dat ze haar werkwijze per situatie aanpast.
Meeste indruk op mij maken vaak de terloopse vragen en opmerkingen, die zij vanuit haar nieuwsgierigheid en authenticiteit stelt/plaatst. Ik ervaar dat deze vaak raak zijn en helpen bij mijn schrijfproces, zowel bij het ontwikkelen van mijn schrijfstijl/stem en bij het vergaren en uitwerken van de inhoud voor mijn manuscript.

 

 

 

 

wonder-word.nl